Monty Pythons Flying Zorgcircus

hqdefault

De meeste volgers van dit blog kennen ongetwijfeld de heren van Monty Python’s Flying Circus. Dit tot nu toe ongeëvenaarde gezelschap teisterde in de jaren zeventig van de vorige eeuw de bekrompen geesten van de gevestigde, vastgeroeste orde met absurdistische sketches en satire van de bovenste plank. Wat toen nog weinigen konden bevroeden is dat anno 2016 veel van uit het absurdistische Python circus realiteit is geworden. Zo stuitte ik afgelopen week op een blogpost van psychiater Menno Oosterhoff (@oosterhoff2) op de site van Medisch Contact. Onder de titel ‘Code loos’ schetste Oosterhoff een absurdistisch tafereel, waarbij mijn eerste gedachte na het lezen ervan direct naar de Pythons leidde. Voordat u verder leest, raad ik u aan eerst ‘Code loos’ te verorberen > LINK

Gelezen??? Dan mag u het zeggen: absurd?, satire?, Pythonesk? of…… Zorgrealiteit 2016? Lastig, niet? Of eigenlijk toch niet zo lastig. Want alle vier de opties zijn hier van toepassing. En dat is nu het bizarre van de hele situatie: de Nederlandse gezondheidszorg anno 2016 is verworden tot een absurdistisch toneel met compleet gestoorde hoofdrolspelers en verdwaasde figuranten. Iedereen die in het primaire zorgproces werkt zal de situatie die Oosterhoff zo geweldig schetst herkennen en sterker nog, figureert dagelijks in eenzelfde of vergelijkbaar tafereel. En de meesten van al die zorgprofessionals zijn inmiddels zo murw en verdwaast dat het niet eens meer in ze opkomt om uit deze satire te stappen, het gezond verstand op te poetsen en in opstand te komen.

Een andere derealiserende en in mijn ogen zelfs verbijsterende zorgschets kwam ik eveneens de afgelopen week tegen op Twitter. Mijn blogpartner Gonda Hervaud (@vovo1967) maakte mij hierop attent. Het betreft een uitwisseling tussen een medisch specialist en een arts / ex hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg > LINK  Ook hier raad ik u aan om eerst de gehele discussie tot u te nemen, alvorens u zich verder op deze blogpost stort.

Boeiende discussie, toch??? Verbijsterend? Jazeker, vooral vanwege drie Tweets in deze discussie. Tweets die met pijnlijke precisie duidelijk maken hoe groot de kloof tussen de zorgpraktijk en de invoren zorgtorens is:

  • Specialist: “Bovendien zijn dan bijna al mijn complicaties calamiteiten: te weinig zusters, te slechte spullen, te weinig fysio, etc., etc.”
  • Ex-inspecteur: “Pas op specialist, Als jij dit echt vindt,dan moet de RvB jouw afdeling sluiten! #Patientveiligheid heeft de hoogste prioriteit.”
  • Specialist: “En alle andere afdelingen in alle andere ziekenhuizen. Argumenten patientveiligheid worden overal door RvB’s weggewuifd.”

Hier zie je een uitwisseling tussen twee mensen die allebei een passie voor zorg hebben. De specialist ziet dagelijks de ‘vlees en bloed (zweet en tranen)’ werkelijkheid van zijn ziekenhuis en vanuit dat referentiekader maakt hij van zijn hart geen moordkuil. De ex inspecteur kent vooral de papieren werkelijkheid van de ziekenhuizen. Een werkelijkheid van misleidende werkbezoeken,  accreditaties, zogenaamde klachtenregelingen, zogenaamde patiëntenparticipatie (bijvoorbeeld vanuit de voor 90% door VWS (@minVWS) gefinancierde NPCF (@NPCF), tegenwoordig Patientenfederatie Nederland (@PatientenNL) genaamd. En over de kloof tussen die twee werkelijkheden schreeuwen ze elkaar toe.

Meestal hou ik me buiten Twitter discussies, maar dit keer kon ik het niet nalaten om te reageren: “Als verpleegkundige kan ik niet anders dan beamen dat de specialist gelijk heeft.” En dat wil ik hier nog een keer herhalen. Als Raden van Bestuur zich werkelijk iets van (preventieve) patiëntveiligheid aantrekken en gaan controleren of alle prachtige protocollen, uitvoeringsregelingen en voorschriften op dit gebied daadwerkelijk uitgevoerd (kunnen) worden volgens de regels der kunst, dan zullen ze snel tot de conclusie komen dat al het papier in de praktijk geen cent waard is en zullen ze heel veel afdelingen moeten sluiten. Dat het in de gezondheidszorg nog enigszins veilig is komt niet door de inspectie, niet door alle verplichte accreditaties en keurmerken, niet door @minvws, niet door de Raden van Bestuur en hun managementclubs, enz., enz. Nee, dat het in de gezondheidszorg nog enigszins veilig is heeft vooral te maken met gepassioneerde zorgprofessionals zoals deze specialist. Mensen die ondanks alle ‘ivoren toren nonsens’ gewoon keihard hun werk blijven doen met de patiënt op de plek waar deze hoort: centraal. Mensen die niet bedreigd horen te worden met een “Pas op, specialist”, daar waar een “Wat een schandalige situatie, wat kan ik doen om je te helpen?” op zijn plaats zou zijn.

LV

Advertisements

Author: hwc2016

Blog over Zorgen met Zorg - veilig - met verstand -met (com)passie - humaan - kritisch - constructief

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s