Dag van de Verpleging

bb4b407e-1ea6-4ada-ac86-7324add11378-940x470WP_20160512_10_30_50_Pro

Vandaag is het 13 mei 2016. Gisteren was het dus 12 mei, de internationale dag van de verpleging. Ik heb 24 uur nagedacht over deze blogpost. Die 24 uur waren hard nodig om af te koelen en dat is redelijk gelukt, hoewel er af en toe nog steeds kleine wolkjes stoom uit mijn oren en neusgaten komen. Hoe dat komt?, vragen jullie je vast af. Dat ga ik nu aan het toetsenbord toevertrouwen……

…….Volgers van dit blog weten waarschijnlijk dat ik me vrijwel dagelijks als verpleegkundige in de zorgjungle beweeg. Als beroepsgroep staan wij in de voedselketen van die zorgjungle ergens in de onderste regionen. Gelukkig staan we niet helemaal onderin, die eer is voorbehouden aan de patienten. Desondanks hebben we dagelijks te maken met een keur aan grotere roofdieren, die ons domein langzaam maar zeker oppeuzelen. U kent ze vast wel: de middenmanagement gordeldieren, de hoger kader urang utangs, de beleidstijgers, de carriereleeuwen, de geldwolven en last but not least, de bestuursslangen. Hoe hoger je in deze voedselketen komt, hoe groter de stukken voedsel die verslonden worden door steeds minder roofdieren. Zo verslindt 1 bestuursslang in zijn eentje per dag al gauw een stuk waar 10 pleegdieren een week van kunnen eten. Ik vind die verdeling niet helemaal in overeenstemming met de wetten van eerlijkheid en rechtvaardigheid, maar in de regel piep ik hier niet heel erg over: ik kan goed leven van mijn stuk en in mijn deel van de jungle is het over het algemeen niet heel vervelend toeven. Liever in een verblijf met aardige pleegdieren, dan in een slangenkuil, niet dan…..????

Als pleegdier zie ik natuurlijk wel regelmatig beesten uit die slangenkuil door mijn domein kronkelen en heb ik ook wel eens contact met ze. Zo ook afgelopen jaar. In veel van die contacten krijg ik dan te horen wat een belangrijk dier ik wel niet ben. Ik heb een van de opperslangen in mijn werkjungle zelfs bij herhaling horen sissen dat ik behoor tot de belangrijkste diersoort van de jungle en dat het de opperslangen er daarom alles aan gelegen is om ons te waarderen en goed te verzorgen. En daarmee kom ik bij het uitgangspunt van deze blogpost: De Dag van de Verpleging.

Gisteren was het zover. De hoogste roofieren lieten hun jaarlijkse waardering voor de pleegdieren op niet te misverstane wijze blijken: er was voor de pleegdieren een extra stukje voer geregeld. Dit stukje voer werd niet op de afdelingen langsgebracht, maar moest door de pleegjes zelf opgehaald worden. En zo toog een van de pleegjes vol verwachting naar het centraal voederpunt………………Op de eerste foto boven deze blogpost kunt u zien waar de waardering voor de ‘belangrijkste diersoort’ van de jungle uit bestaat!!!

Ja, ja, ik weet het, je moet een gegeven muffin niet in de bek kijken, maar in de bek stoppen, dus dat hebben we gewoon gedaan. We hebben het zakje van zo’n 8 stukken netjes verdeeld over de 16 personeelsleden die er in die 24 uur aanwezig waren en zijn weer over gegaan tot de orde van de dag, waarin uiteindelijk onze patienten voor het grootse lichtpuntje zorgden. Dit lichtpuntje ziet u op de tweede foto bij deze blogpost.

Ik sluit af met een flardje uit het onderonsje dat ik tijdens het nuttigen van mijn stuk waardering met een van onze specialisten had. Deze merkte op dat hij blij is dat er geen ‘specialistendag’bestaat. Op het moment dat er namelijk een speciale dag voor een bepaalde groep dieren wordt georganiseerd, is dat namelijk meestal een teken dat het gaat om een zoethoudertje voor een beestenclub die de rest van het jaar meedogenloos opgejaagd wordt.

Onze specialisten overigens, gingen ook gisteren, in de avond, samen met hun college specialisten uit een naburig ziekenuis en al de arts assistenten van de vakgroep uit eten in het kader van de samenwerking die er tussen deze vakgroepen bestaat. Uiteraard werd het budget voor deze samenwerking ‘gepeurd’ uit een potje van het ziekenhuis. En weet ik zeker dat ze het niet bij een halve muffin p.p. gehouden hebben.

En dit moest ik toch even kwijt!!!

LV

Advertisements

Author: hwc2016

Blog over Zorgen met Zorg - veilig - met verstand -met (com)passie - humaan - kritisch - constructief

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s