Ontspoorde Zorg #3: Het Dex drama

dex

Gisteren ging het in ons blog ‘Wake Up Call’ over een actuele ‘wanzorg’ kwestie, betreffende het ADHD medicijn dexamfetamine. Hier het citaat in kwestie: “Een illustratief voorbeeld dat me deze laatste week weer in totale verwarring brengt is de ‘dexamfetamine kwestie’: tot nu toe wordt dexamfetamine door de apothekers zelf geproduceerd en verstrekt. De kosten zijn relatief laag. Nu is er ineens een farmaceut die een dexamfetamine onder de naam Amfexa heeft gepatenteerd en tegen een veelvoud van de kosten tot nu toe op de markt gaat brengen. Vanwege het patent mogen de apothekers de dexamfetamine niet meer zelf produceren en zijn ze verplicht de veel duurdere Amfexa variant te leveren. Deze variant wordt vervolgens niet vergoed door de zorgverzekeraars, waarmee dus de patiënten die dit middel gebruiken ineens met een rekening zitten die tot honderden euro’s per maand op kan lopen!!! Dus: dexamfetamine kan goedkoop gemaakt en verstrekt worden, maar dat mag niet meer, waardoor veel patiënten in de problemen gaan raken. Logisch toch???”

Vandaag 2 geanonimiseerde voorbeelden uit ‘mijn’ praktijk die laten zien hoe dit staaltje zorgvermarkting op patiënt niveau uit gaat pakken.

A, 23 jaar

A was altijd een wat druk, chaotisch kind. ‘Accident prone’, impuulsief, actief. Binnen de structuur die hij thuis had gaf dit nooit grote problemen. Die begonnen toen hij op zichzelf ging wonen toen hij 18 was. Veel uitgaan, weinig slaap, nauwelijks structuur  Problemen stapelden zich snel op: zelfverwaarlozing, gebrek aan overzicht,  ‘drukte in het hoofd, zelfmedicatie met alcohol en drugs, verkeerde vriendjes, schulden, justitie, enz., enz., de bekende neerwaartse spiraal. Op  zijn 21e zocht A zelf hulp. Een half jaar, 2 misdiagnoses (en misbehandelingen) verder luisterde eindelijk een psychiater naar de vraag die A al maanden stelde: proefbehandeling met dexamfetamine. En wat met torenhoge doses neuroleptica en benzo’s niet gelukt was, lukte nu wel: A kreeg weer rust in zijn hoofd en kon weer aan het werk met zijn leven. Na een opname van 9 (!!!) maanden ging hij weer thuis wonen, trof een regeling voor zijn schulden, reintegreerde weer in zijn werk en bereidde zich voor op het weer zelfstandig gaan wonen. Dit zou met zijn salaris van €1300, waarvan ook nog een deel van opging aan afbetaling schulden net aan lukken, mits de all in huur niet meer dan €500 zou gaan bedragen. Al met al zou A, alle vaste lasten meegerekend, €300 overhouden om van te leven: kleding, eten, drinken, vervoer en wellicht ook nog wat sociale activiteiten. Geen vetpot, maar participeren kost nu eenmaal wat. Helaas besloot men op dat moment de dexamfetamine aan de markt over te laten, zie hierboven. Voor A betekent dit een extra kostenpost van €400 per maand. Geld dat hij, noch zijn ouders kunnen missen. A overweegt nu om of te stoppen met dexamfetamine of om het goedje weer uit het illegale circuit te gaan scoren………. Over de mogelijke gevolgen van een dergelijke actie van A ga ik het hier niet hebben, die kunt u zelf ook bedenken.

Gezin B, ouders, 4 kinderen 8 tot 15 jaar.

Gezin B stond bekend als een zogenaamd multiprobleem gezin. Laagbegaafde ouders, 3 van 4 kinderen achterstand in ontwikkeling, bijstandsniveau, forse schulden. Na enkele jaren intensieve begeleiding door een batterij aan hulpverleners en instanties is de boel nu redelijk op de rit: bijstandsniveau blijft, ouders krijgen ondersteuning bij opvoeding, schulden worden afbetaald, 3 kinderen doen het goed op dexamfetamine en lopen hun achterstand langzaam maar zeker in. Helaas slaat ook hier het marktgedrocht toe: de dexamfetamine voor pa en de kinderen zal het gezin vanaf medio april 2016 zo’n €900 gaan kosten. Uiteraard kan dit gezin dit niet opbrengen en zal noodgedwongen moeten stoppen met dit middel……..

 Need I say more???

Klik HIER voor link naar info en petitiesite ‘Dure Dex Niet Zo Flex’ 

Update 13-05-2016: “Het spijt Eurocept vreselijk”, door Menno Oosterhof > LINK

Update 17-06-2016: Niets zo veranderlijk als de minister. Via site dexamfetamine.nl > LINK

LV

Advertisements

Author: hwc2016

Blog over Zorgen met Zorg - veilig - met verstand -met (com)passie - humaan - kritisch - constructief

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s