Wake Up Call

wakeupcall

“Als burgers laten merken dat ze andere politici willen, besluiten politici dat ze de verkeerde burgers hebben.” Deze quote kwam vandaag voorbij in de Twitter tijdlijn van @Wdekanter. Het is een quote die in mijn ogen de stand van zaken in, in ieder geval, ons land  aardig weergeeft. De democratische verhoudingen staan volledig op de kop en dat zie je terug in alle facetten van de maatschappij. De zorg is zo’ n facet waar in naam van een relatief kleine groep beleidsmakers, bestuurders, politici een experiment wordt doorgevoerd dat grotendeels tegen de wil en het belang van de grote groep belanghebbenden ingaat. Het experiment heet marktwerking en de ellende die daaruit tot nu toe uit voortkomt is niet meer te overzien. Echter, op het moment dat zorgprofessionals en patiënten, toch groepen die redelijk ervaringsdeskundig zijn, hun zorgen en frustraties uiten en zeggen dat ze het graag anders zien, treedt het ‘mechanisme van de omgekeerde wereld’ weer in werking: de kleine groep zorgoligarchen besluit dat zij het beter weten en schakelt nog een versnellinkje hoger in de ramkoers met ethiek, professionaliteit en menselijkheid.

Ik heb al talloze malen geblogd en getweet over dit fenomeen en daarbij ook aangegeven dat ik die ramkoers vanuit het perspectief van de ‘ivoren toren bewoners’ wel kan begrijpen: zij hebben er alle belang bij om de eigen positie waar mogelijk te verstevigen: meer macht, meer winst, waarom niet??? Uit alles wat er momenteel in onze wereld gebeurt, blijkt overduidelijk dat er met twee maten gemeten wordt: de ‘ivoren’ maten en de ‘gepeupel’ maten. Wat ik niet begrijp is dat wij, het ‘gepeupel’, toestaan dat die maten blijven bestaan, ondanks alle bewijzen dat het voor het merendeel van de mensheid, en juist voor dat ‘gepeupel’, niet echt gezond is dat ze gehanteerd worden.

WANNEER WORDEN WE WAKKER??? Dit is de vraag die ik de afgelopen weken diverse malen gesteld heb. Met wakker worden bedoel ik in deze context niet dat we moeten blijven roepen en huilen dat het allemaal zo onrechtvaardig is, maar dat we het initiatief in de zorg terug moeten leggen waar het hoort: bij degenen die verstand hebben van zorg: de zorgprofessionals en de patiënten. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, soms gaat het om simpel ‘boerenverstand.’ Een illustratief voorbeeld dat me deze laatste week weer in totale verwarring brengt is de ‘dexamfetamine kwestie’: tot nu toe wordt dexamfetamine door de apothekers zelf geproduceerd en verstrekt. De kosten zijn relatief laag. Nu is er ineens een farmaceut die een dexamfetamine onder de naam Amfexa heeft gepatenteerd en tegen een veelvoud van de kosten tot nu toe op de markt gaat brengen. Vanwege het patent mogen de apothekers de dexamfetamine niet meer zelf produceren en zijn ze verplicht de veel duurdere Amfexa variant te leveren. Deze variant wordt vervolgens niet vergoed door de zorgverzekeraars, waarmee dus de patiënten die dit middel gebruiken ineens met een rekening zitten die tot honderden euro’s per maand op kan lopen!!! Dus: dexamfetamine kan goedkoop gemaakt en verstrekt worden, maar dat mag niet meer, waardoor veel patiënten in de problemen gaan raken. Logisch toch???

Nu kunnen we huilie, huilie doen en wijzen naar die grote boze farmaceuten, zorgverzekeraars, politici en de markt, maar wat zou er gebeuren als alle apothekers nu eens een vuist maakten en collectief blijven doen wat ze deden: zelf dexamfetamine blijven maken en verstrekken???

Dit is slechts een voorbeeld uit een inmiddels haast oneindige rij met zorg-onlogica die mede in stand gehouden wordt door het ‘makke schapen gedrag’ van zorgprofessionals en patienten. Een rij die groter en groter wordt, omdat wij rustig verder slapen. Dus nog een keer de vraag: WANNEER WORDEN WE WAKKER??? en nemen we het initiatief in de zorg terug???

Hier nog wat vragen om over na te denken:

 • Wat zou er gebeuren als alle zorgprofessionals consequent weigeren om eenzijdige contracten met verzekeraars af te sluiten?
 • Wat zou er gebeuren als de door bijna alle GGZ professionals verfoeide ROM waanzin, door diezelfde GGZ professionals geboycot zou worden?
 • Wat zou er gebeuren als alle zorgprofessionals alle door hen als onzinnig ervaren ‘afvinkterreur’ niet meer afvinken?
 • Wat zou er gebeuren als zorgprofessionals en patiënten samen weer gaan bepalen wat zij verstaan onder goede zorg en hiernaar gaan handelen???
 • Wat zou er gebeuren als het winstoogmerk in de zorg vervangen wordt door een investeringsoogmerk?: alles wat overblijft wordt direct terug geïnvesteerd in directe zorg.
 • Wat zou er gebeuren als de bestuurs en managementlaag in de zorg gedecimeerd wordt?
 • Wat zou er gebeuren als we niet de belangen van de marktpartijen, maar die van de zorgprofessionals en patiënten op de eerste plaats zetten.
 • Wat zou er gebeuren als zorgprofessionals en patiënten mede eigenaar van hun zorgorganisaties worden?
 • Wat zou er gebeuren als beroepsverenigingen en patientenorganisaties minder bezig zouden gaan met hun plek ‘aan tafel’ en meer aan de slag zouden gaan met het representeren van hun achterban?
 • Wat zou er gebeuren als wij als zorgprofessionals strikt zouden gaan handelen naar wat onze diverse beroepscodes ons voorschrijven?
 • Wat zou er gebeuren als we daadwerkelijk gebruik maken van onze collectieve macht?

Enzovoorts, enzovoorts. Zomaar wat stof tot nadenken. Let wel, ik zeg niet dat alle oplossingen voor het oprapen liggen, maar ik ben niet de enige die constateert dat de huidige ontwikkelingen ook niet echt opleveren wat wij als zorgprofessionals en patiënten het liefst zouden willen: een rechtvaardige op menselijke maat gebaseerde zorg zonder winstoogmerk.

LV

Advertisements

Author: hwc2016

Blog over Zorgen met Zorg - veilig - met verstand -met (com)passie - humaan - kritisch - constructief

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s