De kloof tussen zorg en ZORG

cartoon%20autonomie

Dit keer weer eens een blogpost naar aanleiding van een tweet. De twitteraar heet Rob Adolfsen (@robadolfsen) en dit is zijn tweet: “Zorginkoop mag wat mij betreft in de uitverkoop. Waarom? Dat leg ik 30/3 uit op de Dag vd Zorginkoop..” Ik volg Rob Adolfsen al geruime tijd, omdat hij een van de initiatiefnemers van de helaas ter ziele gegane (bijna) zorgverzekeraar Anno12 was; een prachtig initiatief dat ik zie als wegbereider voor Zorgeloos Care. (klik hier voor blogpost over deze organisatie)

De tweet op zich is echter niet de reden van deze blogpost. Ik heb me achter het toestenbord verschanst naar aanleiding van een bij de tweet toegevoegde link: naar het programma van het congres in het kader van de ‘Dag van de Zorginkoop’. Als je deze link opent kom je terecht op een webpagina die in mijn ogen perfect verklaart wat er mis is in ‘ons’ zorgstelsel. De aandachtige lezer ziet ongetwijfeld dat ik ‘ons’ tussen twee accenten plaats, want het is natuurlijk allang niet meer het zorgstelsel van de patiënten en de zorgprofessionals, degenen van wie het eigenlijk wel zou moeten zijn. ‘Ons’ zorgstelsel is namelijk de speeltuin van bestuurspersonen, management, politici en meer van dat soort lieden die van huis uit niet zo heel veel met zorg hebben. Het is voor hen een aardig verdienmodel en het biedt leuke loopbaanperspectieven, maar verder moet je ze niet teveel lastig vallen met dingen

Als je de parade van sprekers ziet, dan zie je een imposante lijst gevuld met jaarsalarissen waar de gemiddelde zorgprofessional alleen maar van kan dromen, met functies en titels die mijn nachtmerries over het zorgstelsel vullen en die net zover van de dagelijkse zorgpraktijk afstaan dat ze zich niet in kunnen denken wat het is om je hierin te moeten bewegen, hetzij als patient, hetzij als zorgverlener. Klein tussendoortje: Sinds vorige week draait het behandeldeel van onze afdeling volledig op arts-assistenten. Ons afdelingshoofd is al twee weken niet beschikbaar voor waar ze eigenlijk beschikbaar moet zijn, wij als team nemen haar taken over. Hoe dat komt??? Onze specialisten en ons afdelingshoofd zijn (ook in de vrije weekenden) bezig met administratieve rompslomp. LEVE ‘ONS’ZORGSTELSEL.

Als je vervolgens kijkt naar wat het kost om bij het congres aanwezig te kunnen zijn, begin je ook te snappen hoe het komt dat de zorg maar zo duur blijft. En dan is dit niet eens een van de duurste congressen in het segment. Klein tussendoortje: voor mij en mijn collega’s van het verpleegkundig team op onze afdeling is er voor dit soort evenementen en externe cursussen een budget van €50, — per persoon per jaar beschikbaar.

Tot slot valt me op dat het congres afgesloten wordt met de bekendmaking van de award voor de beste Zorgmanager van het jaar. Een award die wordt toegewezen door een jury waarin geen patiëntenvertegenwoordiger of echte zorgprofessional te vinden is. Ik geef u bij deze op een briefje dat als je de Zorgmanager van het jaar zou laten nomineren en toewijzen door een jury van zorgprofessionals de uitslag erg verrassend zou zijn.

Samenvattend: de kloof tussen zorg en ZORG kan niet treffender worden aangegeven dan met de aankondiging van dit verspillende congres en haar programma. We hebben het hier over verspilling van geld en zorg!!!

LV

Advertisements

Author: hwc2016

Blog over Zorgen met Zorg - veilig - met verstand -met (com)passie - humaan - kritisch - constructief

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s