Het Groot ‘Zorgwoorden’Boek #3

imagesK4LYHNBH

De ‘Out of the Box’ – paradox

Waarschijnlijk is geen term de afgelopen jaren zo misbruikt als ‘Out of the Box’;  de laatste tijd leek de doos  wat aan populariteit in te boeten, maar dat heeft vooral te maken met de vervanger die inmiddels zelf  ‘Out of the Box’ gekomen is, het al even nietszeggende woord ‘omdenken’.

‘Out of the Box’ en ‘omdenken’ zijn begrippen die vooral gebruikt lijken te worden door mensen die in de ‘goeie ouwe’ tijd van Freud bekend stonden als neurotische types, ofwel de ‘anaal gefixeerde’ medemensen. Dit zijn mensen  met een aangeboren afkeer voor veranderingen, een onuitroeibare controledwang en een enorme behoefte aan een veilige, voorspelbare omgeving.  U kent ze vast wel, het middenkader van de gezondheidszorg zit vol met dit soort types. Door het gebruik van genoemde termen proberen zij zich anders voor te doen dan zij in al hun neurotische bekrompenheid zijn.

Een ander kenmerk van deze mensensoort is dat ze allemaal lijden aan een ernstige vorm van het papegaaisyndroom. Dit houdt in dat ze in navolging van elkaar allemaal hetzelfde jargon bezigen, een jargon dat gedomineerd wordt door zogenaamde ‘hypetermen’. U kent er  naast “Out of the Box’ en ‘omdenken’ vast nog  wel een paar, bijvoorbeeld  transparant, meten is weten, innoveren. Klinkt allemaal lekker, heel geleerd, ruimdenkend en interessant. Maar ondertussen weet men zich in de praktijk geen raad met al die termen. Gevolg is dat er bij de minder neurotische medemens een enorme verwarring ontstaat. Ga maar na:

  • Met transparant wordt namelijk niet helder, open en eerlijk bedoeld, maar iets dat vergelijkbaar is met kijken door matglas: vaag en schimmig. Zodra ik een ‘witte boord’ tegenkom die het over ‘transparant’ heeft, ben ik dubbel op mijn hoede en weet ik dat er iets verborgen wordt.
  • Meten is weten wordt tot het uiterste doorgevoerd, zonder dat eerst de cruciale vragen wat men ermee bereiken wil en wat de gewenste opbrengst moet zijn gesteld worden. Gevolg is een lawine aan overbodige scorelijsten en formulieren, die in de dagelijkse zorgpraktijk belangrijker zijn geworden dan degene die op papier centraal staat.
  • Innoveren wordt in neurotische beheerskringen vooral geïnterpreteerd als het herverpakken van oude wijn in nieuwe zakken en als dusdanig ook misbruikt als middel om maar zoveel mogelijk subsidie binnen te halen en te verkwanselen. Het merendeel van de Nederlandse zorginnovaties bestaat uit platgetreden paden die leiden naar open deuren.
  • Met ‘Out of the Box’ weet men zich al helemaal geen raad en de paniek is enorm op het moment dat er in een team een medewerker is die daadwerkelijk ‘Out of the Box’ gaat denken en doen. Men weet meestal niet hoe snel men dit soort medewerkers weer terug in het hok moet sturen. Liefst in een dwangbuis en met de mond gesnoerd. Dit fenomeen noem ik de ‘Out of the Box – paradox’.
  • ‘Omdenken’ geeft vergelijkbare taferelen als hierboven bij ‘Out of the Box’ beschreven. Zodra er echter daadwerkelijk iemand serieus om gaat denken, dan is het al snel afgelopen met het feestje. Momenteel is het heel erg in om te zeggen dat je niet in termen van problemen moet denken, maar in termen van uitdagingen. Of dat je je glas niet als half leeg, maar als half vol moet beschouwen. En zo wordt er van alles dat toch echt heel erg krom is, omgedacht naar recht, zonder dat de gemiddelde mens er in de praktijk iets aan heeft.

Ondanks alle mooie ‘hypewoorden’ zijn we anno 2016 terechtgekomen in een situatie die volslagen ondoorzichtig is, waarin het meten en weten is doorgeslagen in een administratief monstrum dat qua tijd en inspanning meer kost  dan de tijd en inspanning die we in het directe contact met mensen investeren., waarin innovaties vooral gericht zijn op het zo creatief mogelijk afromen van zorg, waarin ‘Out of the Box’ wordt gekenmerkt door een steeds verder aangeregen keurslijf van regels, procedures en protocollen en waarin de ‘omdenkgedachte’ gericht is op winst ten koste van menselijkheid.

LV

Advertisements

Author: hwc2016

Blog over Zorgen met Zorg - veilig - met verstand -met (com)passie - humaan - kritisch - constructief

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s