Het Verpleegkundig Rekenmodel

th3UV4Y2VF

Zouden Orwell of Kafka romans over de gezondheidszorg geschreven hebben, dan zou de titel van deze blogpost ook zomaar een romantitel geweest kunnen zijn. ‘Het Verpleegkundig Rekenmodel’ is een kil, gedepersonaliseerd, gedehumaniseerd instrument waar ik een ziekenhuismanager een tijdje geleden op meeslepende wijze, vol passie hoorde oreren.

Op basis van een hele reeks statische gegevens over zorg bij verschillende soorten patientencategorieen, had dit perfecte managementrolmodel (vlot kapsel, kek brilletje, Apple-tje van de baas in smartphone en tablet uitvoering, gedistingeerd kledingsetje, stevige handdruk en een amicale positieverigheid) een ‘verpleegkundig rekenmodel’ ontwikkeld. Hiermee kon dit modelbaasje naar eigen zeggen exact bepalen op welke afdeling op welk moment, welke verpleegkundige inzet nodig was. Op basis daarvan kon deze Kafka in spe ook nog eens in de toekomst kijken en met de Big Brothers van de verzekering afspraken maken over nog plaats te vinden zorg en de kosten daarvan.

Uiteraard feliciteerde ik hem van harte met dit geniale instrument. Vervolgens vroeg ik hem of deze prachtige uitvinding ook rekening hield met factoren die wat minder statisch zijn, bijvoorbeeld complicaties, patientvoorkeuren, patient(eigen)aardigheden, onvoldoende facilitaire ondersteuning (al dan niet samenhangend met ziekte of  storingen), andere werkdruk beinvloedende factoren (bv. fusie, nieuw EPD, audits, regelgeving e.a.), en meer van dat soort zaken die je niet direct ziet, maar die wel (en steeds vaker in combinatie met het ‘gewone’ werk op de achtergrond meespelen) de werkdruk redelijk op kunnen voeren.

Dit temperde het enthousiasme bij het managemensje enigzins, maar hierbij ging het niet om het enthousiasme voor het ‘verpleegkundig rekenmodel’. Ons ‘Ivoren Toren wachtertje’ vond mij ineens niet meer zo heel erg interessant en zag vanuit zijn ooghoek een goede bekende binnenkomen. Beleefd, maar een stuk minder joviaal, werd ons onderonsje afgebroken.

Uiteraard kom ik het calculerende modelletje nog wel eens tegen in de wandelgangen van ons zorgpaleisje. Een koel knikje kan er nog wel vanaf, maar het is duidelijk dat er niet meer op mijn steun en enthousiasme voor het ‘Verpleegkundig Rekenmodel’ gerekend wordt.

Advertisements

Author: hwc2016

Blog over Zorgen met Zorg - veilig - met verstand -met (com)passie - humaan - kritisch - constructief

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s