Wat klopt er niet in dit plaatje? #1

CaW7HAxWIAAWbVp

Een reeks blogposts over de nonverbale aspecten van taal en de impact daarvan op de intermenselijke (zorg) relaties.

#1 Bobo

Op ‘Handle With Care’ hebben we iets met taal. Kijk onze blogposts er maar eens op na. De meest recente post over taal was getiteld ‘Ontzorgtaal’ In deze post stond dit citaat te lezen:”Taal is een diamant met vele facetten: zo kun je er bijvoorbeeld compassie mee uitdrukken, je kunt er compassie mee faken, je kunt er ook alle compassie mee uitbannen. Het is maar net hoe je de diamant slijpen wilt en welk facet je wilt ‘uitlichten.”

Tot nu toe hebben we het vooral gehad over de geschreven taal en de boodschappen daarachter, maar taal omvat natuurlijk veel meer dan schrift. Taal spreek je, verbaal maar vooral nonverbaal en taal kun je ook uitdrukken door middel van beelden, plaatjes, bewegend of niet.

Neem nu eens het plaatje bij deze blogpost: Voor een warm gekleurde achtergrond (zorgt voor een milde stemming), met links een plant (minder steriel) en rechtsboven het officiele logo van VWS (dit is dus niet zomaar een verhaaltje) en in grote letters de tekst: ‘Zorg dichtbij mensen’, zien we een wat stuurs kijkende, iets verfomfaaide ‘zorgpakmeneer’. U kent dit type vast wel van zorgsymposia, zorgbeleidsvergaderingen en meer van dat soort dingen waarbij het over van alles behalve de directe zorg zelf gaat. De boodschap bij dit plaatje moet ook nog eens versterkt worden door het gegeven dat dit niet zomaar een ‘koekenbakker’ is, maar een van de belangrijkste ‘zorgpakmeneren’ in dit land.

Je ziet echter gelijk aan deze meneer dat hij niet op zijn gemak is. Dat klopt, want nonverbale expressie liegt nooit en deze meneer is bezig met het verkondigen van iets waarvan hij weet dat het ‘larie en apekool’ is. Staande voor de tekst ‘Zorg dichtbij mensen’ vertelt hij namelijk een verhaal over zorg die steeds verder buiten het bereik van mensen komt, onderwijl bewerend dat het allemaal beter en meer op maat wordt.  Ofwel, deze meneer is bezig om een enorme drol te verpakken in kadopapier van Ici Paris!!!

Gelukkig is het bij dit plaatje gelijk duidelijk dat er iets niet klopt. Soms is het een stuk lastiger om misleidende plaatjes te doorgronden. Maar daar kom ik later in deze reeks zeker op terug.

LV

 

Advertisements

Author: hwc2016

Blog over Zorgen met Zorg - veilig - met verstand -met (com)passie - humaan - kritisch - constructief

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s