Gek = Gewelddadig

41927734t_1001839185o

In dit land is er een beweging gaande die psychische kwalen te koppelt aan gewelddadig gedrag. Deze beweging wordt aangevoerd door de wat minder genuanceerde pers, ook wel sensatie of rioolpers genoemd. Onder het motto: ‘het maakt niet uit welke schade we ermee aanrichten, als het maar scoort’, draait deze lees en kijkcijfermachine 24/7 op volle toeren. U kent ze wel: de Telegraafjes, de Pownedjes, de RTL-etjes, SBS-jes, enzovoorts, enzovoorts.

Vorige week kwam ik erachter dat ook  als minder ‘riolerig’ bekendstaande persmachines zich van  ‘lange-halen-snel-thuis’ tactieken bedienen. Gerlof Leistra (@gerlofleistra) de Peter R de Vries van het weekblad Elsevier, tweette een link naar een door hem geschreven artikel: ‘Gestoorde (ex)patiënten plegen 10% van alle moorden ‘.

Kijk dat is nu nog eens ‘top notch’ journalistiek. Gerlof wil hier even kwijt dat iedereen die (ex) GGz patient is (laten we hierbij als criterium het (ooit) hebben (gehad) van de DSM label) gestoord is en dat deze groep mensen een behoorlijk gevaar vormt voor de niet gestoorde medemens in onze niet gestoorde samenleving.

Ik ga er hier op deze plaats verder niet al te veel aandacht aan besteden, maar ik wil toch nog wel even kwijt dat ik niet denk dat dit soort gestoorde journalistiek (als je het al journalistiek kunt noemen) bijdraagt aan een SAMENleving. Maar dat was ook vast niet de bedoeling van Gerlof.

Gelukkig werd dit staaltje vervuiling van de publieke opinie op een krachtige (en prachtige) wijze gerelativeerd door een tweet van Bert Stavenuiter (@bertbijypsilon), die ik als RT via het geweldige Psychosenet (@psychosenet) onder ogen kreeg: “Minstens zo schokkend: 90 procent van de moorden wordt gepleegd door geestelijk gezonde mensen.”

Dat u het maar weet!!!

LV

Advertisements

Author: hwc2016

Blog over Zorgen met Zorg - veilig - met verstand -met (com)passie - humaan - kritisch - constructief

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s