Het groot ‘Zorgwoorden’ boek #1

leuke-spraakverwarring

Ieder land op deze wereld heeft een eigen taal. In een aantal landen is die eigen taal niet uniek; hij wordt in meerdere landen gesproken. Desondanks is het de eigen taal van dat land, ofwel de moedertaal.

Ook Zorgland, je weet wel, dat staatje waarvan het bestuur steeds meer trekjes krijgt van een enigszins bureaucratische dictatuur, heeft een eigen taal. Hoewel het in deze context beter is om te spreken van een jargon. Het aardige van taal is dat je er bijna alles mee kunt: zo kun je ongelooflijk veel zeggen zonder dat daadwerkelijk iets meedeelt. Of je kunt iets zeggen dat op ‘tig’ manieren uitgelegd kan worden. Heel handig is dit, want daarmee kun je het een zeggen en het ander bedoelen. Je kunt specifiek zijn of je kunt je hullen in de nevelen der gemeenplaatsen. Dit zijn locaties waar de bewoners ‘vaagtaal’ spreken: je hoort ze praten, je verstaat ze ook, maar toch is dat wat ze zeggen ongrijpbaar, zoals ook mist ongrijpbaar is. Uit de monden van de bewoners van de gemeenplaatsen in Zorgland is taal net zoiets als de bekende paling in een emmer snot: glad en ongrijpbaar.

Wie zijn nu die bewoners van de gemeenplaatsen in Zorgland. Ik denk dat we dat allemaal zo nu en dan zijn. Ook hier op het ‘Handle With Care’ blog zullen we regelmatig ‘vaagtaal’  bezigen. Wie zonder zonde is, spreke het eerste woord, zullen we maar zeggen. Desondanks en niettegenstaande zullen wij trachten om de ‘vaagtaal’ ook aan de kaak te stellen. Dat doen we via dit Groot ‘Zorgwoorden’ boek, een reeks blogposts over Zorgtaal.

We zouden het erg leuk vinden als jullie als lezers van dit blog willen helpen bij het samenstellen van het Groot ‘Zorgwoorden’ boek. Komen jullie specifieke ‘Zorgwoorden’, zorgvaagtaal of anderszins zorggerelateerde modewoorden, termen of begrippen tegen, geef ze aan ons door. Betrappen jullie ons op (zorg)vaagtaal, laat het weten. En hebben jullie zorgtaal verbetervoorstellen, gooi ze dan in de groep, zodat we ze snel kunnen implementeren. (OEPS!!!)

In deze blogpost wordt het spits afgebeten door een de laatste jaren nogal ‘ge-hype’te’ kreet: ‘Bij ons staat de patiënt centraal’ Als argeloze luisteraar denk je bij het horen van dit zorggedrocht dat men bedoelt dat de patiënt het stralende middelpunt van de gezondheidszorg is en dat er alles aan gedaan wordt om de zorg af te stemmen op zijn individuele zorgvraag binnen zijn specifieke context. Wees echter op je hoede en vraag aan zorgverleners of instellingen die deze slogan bezigen expliciet of jou argeloze interpretatie de juiste is. De kans is namelijk groot dat men toch net iets anders bedoeld, bijvoorbeeld: ‘Bij ons is de patiënt de spil in het verdienmodel’ of ‘Bij ons beweegt alles om de patiënt heen zonder hem te raken.’ En geef toe, dan hebben we het toch over hele andere zaken die, zonder dat we er direct een waardeoordeel aan willen verbinden, toch tot een hele andere zorgsituatie leiden. En voordat je in zo’n zorgsituatie stapt is het goed om dat in ieder geval duidelijk te hebben. Dat kan namelijk een hoop ellende voorkomen.

LV

Advertisements

Author: hwc2016

Blog over Zorgen met Zorg - veilig - met verstand -met (com)passie - humaan - kritisch - constructief

One thought on “Het groot ‘Zorgwoorden’ boek #1”

  1. Bij deze stel ik aan jullie voor, een nieuweling in zorgland: het ‘mantelzorgmaatje’ (via Mezzo, de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een ander, start de komende maanden een proef met zogenaamde mantelzorgmaatjes)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s